Te pieczone ziemniaki są pyszne, a robią się same. Są idealne do obiadu lub na obiad
Ziemniaki pieczone w mundurkach charakteryzują się doskonałym smakiem i wysoką wartością odżywczą. To dlatego, że nie pływają w wodzie i są pieczone w skórce, co chroni je przed utratą cennych składników. Mają też zupełnie inną konsystencję, niż ziemniaki gotowane. Są kruche, ale przyjemnie wilgotne. Wystarczą tylko proste dodatki, by zamienić je w prawdziwy specjał.
Jak upiec ziemniaki w mundurkach?
Ziemniaki pieczone w mundurkach (jacket potatoes) robią się w zasadzie same. W sumie wystarczy je tylko porządnie wyszorować, opłukać i włożyć do piekarnika.
Przepis: Ziemniaki pieczone w mundurkach
Ziemniaki pieczone w piekarniku zapieczone z masłem, solą i serem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 2-3 łyżki oleju
- sól morska
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówPiekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy ziemniak ponakłuwaj kilka razy wykałaczką, co zapobiegnie jego pęknięciu w czasie pieczenia. Każdy ziemniak natrzyj olejem i solą.
- Pieczenie ziemniakówZiemniaki ułóż ziemniaki na blasze z piekarnika, piecz 60-80 minut. Pod koniec sprawdź wykałaczką, czy są upieczone. W tym celu wbij w nie wykałaczkę. Gdy gładko wchodzi, ziemniaki są gotowe.
- Serwowanie ziemniakówUpieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie każdy ziemniak przekrój na pół, uważając by się nie oparzyć parą. Teraz wnętrze każdego ziemniaka możesz spulchnić widelcem. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. masłem i solą.
Wskazówka: Ziemniaki można też piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem lub ułożyć je na blasze i przykryć folią aluminiową. To skróci nieco czas pieczenia.
Z czym podać ziemniaki pieczone w mundurkach?
Ziemniaki pieczone w mundurkach można podać z rozmaitymi dodatkami. Najprostszym z nich jest masło i szczypta soli. Wystarczy naciąć upieczony ziemniak i włożyć do środka trochę masła i oprószyć całość solą. Gdy masło się roztopi, warzywo jest gotowe do jedzenia.
Innymi doskonałymi dodatkami do pieczonych ziemniaków są: kwaśna śmietana w połączeniu ze szczypiorkiem albo koperkiem, a także majonez, twarożek oraz serek topiony. Możecie też podać je ze smażonym boczkiem, tuńczykiem wymieszanym z majonezem, z fasolką duszoną w sosie pomidorowym, a nawet z chili con carne.
Sposób na chrupiącą skórkę ziemniaków
Jeśli chcecie uzyskać pieczone ziemniaki o wyjątkowo chrupiącej skórce, zapieczcie je dodatkowo po nadzianiu. Proponuję włożyć do ich środka trochę masła, oprószyć je solą, a potem posypać nacięcie startym serem. Teraz ziemniaki należy ponownie wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza (180 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem) i piec je jeszcze 10-15 minut. Wyjdą przepyszne.